Arne Næss smiler i Drøbak

En sommerlig og munter Arne Næss kommer til Avistegnernes hus i Drøbak når forfatter og fotograf Petter Mejlænder viser sine fotografier Arne Næss, den smilende filosofen. Utstillingen åpner fredag 4. juni kl 1900 og varer til 23. juni. Petter Mejlænders personlige portrett av den aldrende filosofen viser Arne Næss som et menneske med dyp kjærlighet til naturen. Petter Mejlænder viser rundt i utstillingen på åpningsdagen. 

I tillegg til dette vil han også holde et eget kåseri  om Arne Næss i AvisTegnernes Hus tirsdag 22.juni kl. 19.00

– Det har vært viktig for meg å få frem Arne Næss’ personlighet og hans holdninger. Motivenes estetiske komposisjon er viktig, men den blir lett dekorativ på en overflatisk måte hvis ikke bildene samtidig er metaforer for Arnes filosofi. Hans inviterende lekenhet og hans begeistring for naturen er også viktige elementer, sier Petter Mejlænder.
            Fotografen ønsker å vise bildene over hele landet for å stimulere til fornyet interesse for Arne Næss som filosof og som menneske, etter at han døde for halvannet år siden. Bildene kan virke som en påminnelse om vår avhengighet av naturen, og at naturen representerer en grenseløs stimulans og verdi i seg selv. Sånn sett er utstillingen også en kraftfull kommentar til dagens miljøpolitikk, som stort sett beveger seg på overflaten av det Arne Næss kalte dypøkologi.
            – Jeg håper utstillingen vil gjenoppfriske de impulsene Arne Næss ga oss i kraft av sin personlighet. Han fikk mennesker til å følge glede bare ved å møte dem på en vennlig og direkte måte. Han gjorde oss oppmerksom på at de viktigste tingene i livet er enkle og lett tilgjengelige, og at det er disse verdiene vi må finne tilbake til for å løse mange av dagens livsstilutfordringer, sier Mejlænder
            Utstillingen Arne Næss – den smilende filosofen er antakelig det eneste fotodokumentariske portrett av en olding som har vært vist i Norge på mange år. Sånn sett kaster bildene også lys over vårt forhold til alderdommen. Alderdom er noe som helst ikke skal synes. Den har ikke lenger markedsverdi. Dette perspektivet burde også angå de fleste av oss.
Avistegnernes hus i Drøbak viser på denne utstillingen flere fotografier som aldri har vært vist offentlig før. Utstillingen er støttet av Fritt ord.

Om fotografen:
Petter Mejlænder (1952) er journalist, forfatter og fotograf. Han har skrevet flere bøker om og sammen med Arne Næss, og fulgte filosofen tett med kamera de siste fem årene han levde. Blant Mejlænders bøker kan nevnes: Wenche Foss Arne Næss – Nærkontakt (2004), Den lille filosofen (2007) og Pushwagner (2008). Han arbeider nå med en biografi om kunstneren Hariton Pushwagner.

            
Mejlænders hjemside: www.tekstogbilder.no

Legg inn en kommentar