Boken til årets TV-aksjon er illustrert av Bjørn Ousland


Årets TV-aksjon er tildelt CARE og arrangeres 18. oktober. Midlene fra TV-aksjonen skal gå til verdens fattigste kvinner og jenter fordi de rammes hardest av fattigdom, nød og urettferdighet. Boken Ujiji er del av årets TV-aksjon hvor inntekten går til Care.

Ujiji er skrevet av Arne Svingen og illustrert av Bjørn Ousland, to av barnebokfeltets mest profilerte aktører. Boken forteller en historie om to møter med Afrika. Det utforskende og det intolerante. Arne Svingen og Bjørn Ousland reiste til Tanzania i vår for å gjøre research til boken. De besøkte bl.a. millionbyen Dar es Salaam, Ujiji, hvor Stanley og Livingstone møttes i 1871, samt landsbyene Pamila og Kalenge. De møtte elever og lærere på skoler som manglet nesten alt. Bjørn tegnet og gjorde skisser til boken. Arne snakket med barn i klasserom og gater. Disse opplevelsene og samtalene har dannet grunnlaget for den spennende historien UJIJI – en historie om å oppdage verden. To av skolene de besøkte har også spurt om å få bli vennskapsskoler med norske skoler.

Siri vinner et gameshow og kan velge premie – en cruiseferie, en sydentur eller en reise til Tanzania for å bygge skole. Til foreldrenes fortvilelse velger hun Afrika, og blir nektet å reise. Siri drar i hemmelighet med den rocka onkelen sin. Da hun blir tatt ut til VM i geografi, må foreldrene dra etter i en desperat jakt for å hale henne hjem tidsnok til tv-opptakene. Det blir to svært forskjellige møter med Afrika.
Boken Ujiji er også del av et undervisningsopplegg fra Care som skal brukes i skolene landet rundt.

CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner og har 12 medlemsland som driver både langsiktig bistand og nødhjelp. CARE arbeider i 71 land. CARE Norge ble opprettet i 1980, men nordmenn dro nytte av CAREs hjelpeprogram for et krigsherjet Europa i 1946–1950.

Bjørn Ousland er født i 1959 i Oslo, oppvokst på Nesodden. Utdannet som tegneserieskaper i USA. Har mottatt flere priser for sine tegneserier og barnebokillustrasjoner. Tegneseriene hans er utgitt i USA, Danmark, Sverige og Finland. Innkjøpt av Nasjonalbiblioteket. Flere separatutstillinger.

Legg inn en kommentar