Etter å ha jobbet i butikk i fire uker fikk jeg en telefon fra Porsgrund Porselen!

Vi har fått en solskinnshistorie om illustratøren som fikk drømmejobben! Grafill Illustrasjon vil gjerne fortelle om det du jobber med akkurat nå, det som måtte oppta deg eller ditt beste illustrasjontips! Send oss en mail!

Her er innlegget vi har fått fra Heidi Suul :

Helt siden jeg var liten har jeg elsket å tegne. Jeg tegnet i hver ledige stund, valgte tegning form og farge på videregående, bilde form og farge på folkehøgskole og illustrasjon på Norges Kreative Fagskole. Det var der jeg fant ut at jeg ville bli illustratør.

Det har likevel ikke vært enkelt. Helt fra starten var lærerne veldig klare på at det å bli illustratør ikke var lett. Det var stor konkurranse om jobbene, man måtte være allsidig innen stiler/uttrykk og man måtte være frempå. Dette var noe jeg tok til meg, og fikk allerede noen oppdrag i løpet av studietiden min på Norges Kreative Fagskole.

I løpet av studietiden min på Kunst- og Designhøgskolen i Bergen hadde jeg mange muligheter til å prøve ut forskjellige ting som foto, animasjon, typografi, 3D osv. Jeg prøvde alt dette, men endte tilbake på illustrasjon hver gang. Det var det jeg behersket best og det jeg ønsket å jobbe med. Den kommentaren som satt seg sterkest var da en av lærerne fortalte meg at ”omtrent alle illustratørene jeg kjenner er arbeidsledige. Eller så driver de eget.” Det var bare å lære seg andre ting. Jeg hadde også en interesse for grafisk design, som å lage magasiner, plakater og emballasje. Det var en ganske fin kombinasjon som skulle komme godt med.

Jeg gikk ut fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen i mai 2013 med en bachelorgrad i visuell kommunikasjon. Noe av det første jeg gjorde var å søke butikkjobb, med tanke på hvor vanskelig det var å få seg fast jobb rett etter studietiden, spesielt uten noe særlig arbeidserfaring. Jeg søkte flere jobber innen designbransjen, men fikk enten nei eller ikke svar.

Etter å ha jobbet i butikk i fire uker fikk jeg en telefon fra Porsgrund Porselen. Jeg hadde ikke ventet å høre fra de siden jeg hadde fått så mye nei andre steder, så jeg ble veldig glad og sjokkert på samme tid. Jeg fikk komme på jobbintervju. Det var 100 søkere på stillingen og kun ti var plukket ut til intervju. Samme dag som jeg hadde vært på førsteintervju ringte de meg og lurte på om jeg ville komme på andreintervju. Da var vi seks stykker igjen, det var veldig nervepirrende og spennende på samme tid. Jeg visste at jeg måtte få den jobben, det var det eneste intervjuet jeg hadde fått så da måtte jeg bare kjøre på.

Jeg jobbet hardt frem mot hvert intervju, laget design kun til dem, laget presentasjon på iPad og satte sammen en portefølje. Fem dager etter andreintervjuet ringte de, jeg hadde fått jobben!

01_Heidi_Suul_grafillillustrasjon_illustrasjon

Det viktigste jeg gjorde i studietiden var å engasjere meg i fagmiljøet, ta initiativ og starte mitt eget foretak. Ikke minst være mye på skolen, engasjere seg i klassemiljøet og ta i mot tilbakemeldinger fra lærere og medelever. Uten konstruktiv kritikk ville jeg aldri vært der jeg er i dag. I løpet av tiden jeg drev foretaket laget jeg postkort, plakater, handlenett, putetrekk og mobildeksel som jeg solgte både på nett og i tre butikker i Norge. Dette kom godt med på jobbintervjuet. De to andre som også ble ansatt hadde drevet eget foretak og engasjert seg på lik linje med meg. Det er også en form for arbeidserfaring.

Mine tips til andre der ute som søker jobb er å søke på alt. Ikke kun stillinger som utlyses, ring rundt og hør om byråer og firma trenger hjelp. Om de sier nei – spør igjen senere! Ikke la de få det siste ordet. Jeg spør minst tre ganger før jeg gir meg. Vis også at du virkelig vil ha jobben. Lag en presentasjon, ha med arbeider, legg gjerne noe igjen som de kan beholde.

01c_Heidi_Suul_grafillillustrasjon_illustrasjon

Arbeidsoppgavene hos Porsgrund Porselen er veldig varierte og morsomme. Jeg får også oppgaver fra Christiania Glasmagasin og Hadeland Glassverk, siden de har samme eier og vi sitter i samme bygg. Noe av det jeg har gjort hittil er å designe emballasje til glass og diverse kjøkkenredskaper, designet etiketter til en serie nøtter, laget barneservise med Fantorangen for NRK og laget illustrasjoner til termokopper. Det ruller inn oppgaver hele tiden, det er mye å gjøre på samme tid og det er veldig gøy! Arbeidsdagen fyker forbi, det gjelder å holde deadlines og kunne multitaske. Det er akkurat sånn jeg liker det, ha mye å gjøre og at arbeidstempoet er høyt. Jeg merker at det er viktig å beherske flere stiler innen illustrasjon, og samtidig ha kunnskap om grafisk design. Vi er et team på seks designere og alle har hvert sitt spesialfelt. Om man lurer på noe er ikke veien lang til å få tips. Jeg har nå jobbet hos Porsgrund Poselen i ca to måneder og trives veldig godt. Jeg har virkelig fått drømmejobben!

01b_Heidi_Suul_grafillillustrasjon_illustrasjon

Legg inn en kommentar