Nordisk barnebokpris 2009 til Stian Hole


Nordisk skolebibliotekarforening
August 2009

PRESSEMELDING
Nordisk barnebokpris 2009


Den nordiske juryen har bestemt at den norske forfatteren Stian Hole skal få litteraturprisen for boka ”Garmanns gate”. Nordisk barnebokpris har blitt delt ut av Nordisk Skolebibliotekarforening siden 1985. Prisen vil bestå av et diplom og et kunstverk, samt 15.000,- Dkr. Prisen vil bli delt ut på Skolebibliotekkonferansen i Esbo, Finland den 18.september 2009, kl.19.00.


BOKAS INNHOLD

Dette er forfatterens andre bildebok om Garmann. ”Garmanns gate” handler om Garmanns møte og vennskap med den gamle mannen, ”frimerkemannen” som bor innerst i Garmanns gate. En dag dukker Roy opp; Roy som er ”konge, general, Stortinget, Gud, toppscorer på fotballaget og fus i alt”. Han lurer Garmann til å tenne på ei fyrstikk som setter tørt gress i brann. Roy stikker og heldigvis for Garmann er ”Frimerkemannen” vitne til det som skjer. Han hjelper med å slukke brannen, og der og da starter vennskapet mellom Garmann og den gamle mannen.

ILLUSTRASJONER

Med det digitale verktøyet Photoshop har Stian Hole utviklet sin særegne måte å lage illustrasjoner på. I Holes billedunivers er det mulig å forene forskjellige billedmessige uttrykk som fotografi, collager, tegninger og symboler. Til sammen blir hans billedunivers et kjent univers for barn, men nok avstand til at dette også blir en oppdiktet verden.
I Holes verden blir de uttrykksfulle deler av kroppen forstørret – f.eks. ansikt og armer. Han unndrar seg heller ikke for å stjele uttrykk både fra kunstverden og kjente popikoner. Personene fremstilles tredimensjonalt slik at man nærmest får lyst å ta på dem.
I ”Garmanns gate” evner Hole å få frem alle valører av høstens farger.

TEKST
Det er relativt lite tekst på hvert oppslag. Teksten i ”Garmanns gate” er stort sett en gjennomgående fortelling som forteller en realistisk historie. Med bildene foregriper han ting som kommer senere i boka. Det er nødvendigvis ikke sammenheng mellom tekst og bilder, så det er mulig for den som leser boka å være meddikter på alle plan.
Både Garmann og den gamle mannen er filosofisk anlagt. Det ”spinner” mye i hodet til lille Garmann, og i den gamle mannen møter han en som han er på bølgelengde med. De har også felles interesser innen botanikk. Garmann holder på å lage seg et herbarium, og han får god hjelp av sin nye venn som hjelper ham med å stave de lange blomsternavnene.

FORFATTEREN

Stian Hole ble født i 1969 og vokste opp i Hokksund vest for Drammen. Han er designer, illustratør og barnebokforfatter. Han har blant annet laget bokomslag til kjente norske forfattere. Han har fått flere priser både som forfatter og designarbeider.


Juryen har bestått av:
Christina Green, Sverige
Thora Sjöfn Gudmundsdottir, Island
Susann Etzell, Finland
Solveig Debess, Færøyene
Karen Odegaard, Danmark
Øystein Norvoll, Norge

Legg inn en kommentar