Papirklipping, fantasi, skaperkraft og gjenbruk

Grafill Illustrasjon har kjempelyst til å vise frem fine arbeider, gode idéer og alt annet som rører seg i den illustrerte verdenen. For å få til det vil vi gjerne høre fra deg. Send oss en mail!

Nina Nordal Rønne har nylig gitt ut boka Tiloversmari. Barnebokkritikk.no kaller boka et originalt metaprosjekt, og vi ble så nysgjerrige at vi ba Nina sende oss noen ord om boka:

«Tiloversmari» handler om papirklipping, fantasi, skaperkraft, gjenbruk. Jeg så for meg et lite kretsløp av materialer og ideer som sirkulerer mens et barn sitter ved et bord og lager en figur.

Fortellingen begynner med at hendene klipper ei jente som heter Kari. Men det blir en haug med papir til overs. Der er det ei jente til. Det er Tiloversmari. Når Kari oppdager Tiloversmari, liker hun henne ikke noe særlig. Haugen med restepapir er full av rusk og rask. Tiloversmari er skakk og hakkete. Det er kort vei fra bordet og til papirbøtta under bordet.

Illustrasjonene består av biter som er snudd og satt sammen flere ganger. Materialene blir flyttet på og er i bevegelse på bordflaten mens papirfigurene blir kjent med hverandre. Alt flyter. Alt er litt skjørt. Det som gir det visuelle kaoset mening er evnen til å bruke fantasien – men også viljen til bruke den aktivt.

Mange av illustrasjonene er litt abstrakte. De er i en uferdig fase hvor tilfeldighetene råder, men de er jo noe, de eksisterer. Utover i boka tar flere landskaper og figurer form, men meningen er å få med leseren på å lete etter bilder i bildene.

Jeg synes det er viktig å bekrefte overfor barnelesere at det å bruke fantasien sin er viktig og nyttig. Fantasi er gnisten som skaper bevegelse, og er nøkkelen til både eventyr og overlevelse i «Tiloversmari».

Legg inn en kommentar