Priser vakre bøker


En illustratør, Svein Nyhus, og en fotograf, Line Bøhmer Løkken, stakk av med prisene Årets Bokkunstpris og Årets vakreste Bok. I alt 285 bokutgivelser kjempet om trofeer i konkurransen Årets vakreste Bøker 2010.

– Det er en personlig oppmuntring å bli sett. Jeg får kanskje prisen fordi jeg har holdt på lenge og juryen syns det jeg lager er fint. Slike priser er viktig for bokkunstfaget. Arrangementet fokuserer på det visuelle, sier Svein Nyhus og legger til at prisen er veldig stimulerende.

Nyhus er priset en rekke ganger tidligere, han fikk gull i klassen billedbøker i 1999 og har flere diplomer. Mange av bøkene hans er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk og kinesisk.

– Det høres eksotisk ut, men jeg er ikke verdensberømt, sier Svein Nyhus lett lattermildt. Årets Bokkunstpris er en ærespris som tildeles en enkeltperson eller et forlag som har gjort en betydelig innsats for utgivelser av kvalitetsbøker. Illustratør Svein Nyhus har blant annet illustrert bildeboken «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet» skrevet av prinsesse Märtha Louise og mange av bøkene til forfatterhustru Gro Dahle.

Den vakreste
Og Årets vakreste Bok er fotoboken «Sandaker vgs, Portrait of a Norwegian High School» laget av Line Bøhmer Løkken. Boka er resultat av et fotokunstprosjekt og er et portrett av en skole med dens kultur og arkitektur. Bøhmer Løkken har fulgt og fotografert den daglige aktiviteten ved Sandaker videregående skole i Oslo i to år.

Stor konkurranse
Det er organisasjonen Grafill som arrangerer konkurransen som hedrer bokkunstnerne. Til sammen 47 vinnere ble plukket ut blant de 285 bøkene.

– Det ser ikke ut til at finanskrisen har hatt innvirkning for forlagene, de har ikke spart på noe når det gjelder illustrasjon og utforming. Kvaliteten på bidragene er høy, sier Martin Biehl, daglig leder i Grafill som er norsk organisasjon for visuell kommunikasjon.

– Kategorien skolebøker innfridde ikke i år, der kunne ikke juryen kåre en vinner fordi nivået på arbeidene ikke var høyt nok. Det er ikke bra, sier Biehl.

Gull til Knausgård

Karl Ove Knausgårds bokserie «Min kamp» 1-3, var også blant kandidatene i konkurransen. Bøkene er designet av forfatterens bror Yngve Knausgård, og fikk gullpris i kategorien Bokomslag voksenlitteratur.

Bokillustrasjonene stilles ut i Nasjonalbiblioteket i utstillingen «Den boken var fin!» som viser bokdesign fra 1600 til 2010.
(Fra Dagsavisen.)

Grafill Illustrasjon gratulerer Svein og alle prisvinnerne!

Legg inn en kommentar