Qvisten gjør Nansen

Nobels fredssenter i Oslo har åpnet nytt aktivitetsrom for barn, hvor Qvisten Animation har laget utstilling om Fridtjof Nansens innsats for flyktninger og hvor man får innblikk i hvordan det er å være flyktning i dag. Les mer om utstillingen hos Nobels fredssenter.
Når barna kommer til Fredssenteret får de et digitalt Nansen-pass som starter alle installasjonene. Med passet kan de besøke Masika på åtte år som bor i en flyktningleir i DR Kongo, og de kan hjelpe Nansen med å gi flyktninger mat, rent vann, medisiner og penger. Barna kan også ta bilde av seg selv sammen med fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Fotografiet kommer på en egen avisforside i Nansen-nytt som barna får med hjem som et minne fra besøket. En ny tegneserie tegnet av Qvisten for Nobels Fredssenter, forteller hvem Nansen var og hvordan han ble inspirert til å gjøre en humanitær innsats for flyktninger etter første verdenskrig. 
Rasmus A. Sivertsen, regissør hos Qvisten Animation om prosjektet:
Å lage en tegneserie basert på Nansens liv og virke har vært en veldig morsom utfordring. Vi er vant til å lage film som retter seg mot barnepublikum, men det å lage en tegneserie er en litt annen øvelse. Vi har prøvd å trekke ut det aller mest essensielle i hver av Nansens livsfaser og fortelle det med en enkel strek og masse humor. Nansen var en aktiv mann som jeg har fått stor respekt for gjennom arbeidet med serien, han var jo faktisk Norges første superstjerne! I filmene der vi møter flyktningjenta Masika ønsket vi å fokusere på de hverdagslike tingene i flyktningleieren. Aktiviteter og hendelser som andre barn kan kjenne seg igjen i og relatere til sitt eget liv. Vi ville ha en blanding av lek og alvor inn i teksten. Streken er personlig, med inspirasjon fra animasjonsklassikeren Albert Åberg.
 
Nansen ble født for 150 år siden, den 10. oktober 1860. Han var vitenskapsmann, diplomat og polfarer og reiste på oppdagelsesreiser til Grønland og til Nordpolen. I1922 fikk han Nobels fredspris for sin innsats for å ha skaffet mat til barn og voksne som sultet, og fordi han hjalp flyktninger og krigsfanger i Russland og andre europeiske land. Nansen var den første Høykommissæren for flyktninger, og la grunnlaget for dagens internasjonale flyktningarbeid. Han ga også sitt navn til Nansen-passet – et identitetspapir som ga mennesker på flukt viktige rettigheter. 

Legg inn en kommentar