Reisebrev fra PickMeUp i London

Somerset House, London 24 april – 5 mai.
Tekst, foto og video: Marius Pålerud.

Grafill Illustrasjon har vært på PickMeUp i London for å se hva som står i knopp, og springer ut i den yrende illustrasjonsverdenen akkurat nå. Dette er det fjerde året på rad PickMeUp arrangeres på Somerset House, som ligger langs den velkjente elven Themsen. Festivalen er en hyllest til grafisk samtids- illustrasjon og design, og er et fyrverkeri av pantonefargede herligheter. Jeg har selv vært der et par ganger før og gledet meg stort.

Før jeg i det hele tatt hadde ankommet London ble jeg advart i mot en mulig tube-strike. Dere som kjenner London fra før av kan forestille dere hva slags kaos jeg kunne ha i vente. Da jeg omsider ankom London Victoria var streiken et faktum. Jeg havnet midt i en horde av dresskledde engelskemenn som febrilsk prøvde å finne alternative ruter hjem fra jobb. Penskoa var byttet ut med joggesko, og vi var hundrevis som beveget oss rundt som én organisme. Omsider, med kofferten på slep, fikk jeg hoppet på en buss som tok meg i retning hotellet, et steinkast unna Hyde Park. Kvelden ble brukt til å lade opp blant ettermiddagssol, fugleliv og veltende engelskmenn som prøvde å mestre det hotteste nye; -rulleskia har funnet veien over dammen…

IMG_5086
IMG_5127
DSC03966

Over to etasjer og et dusin rom
I de 11 dagene festivalen varte hadde man muligheten til å ta del i workshops, seminarer, paneldebatter, filmvisninger, og ikke minst se og kjøpe illustrativ kunst. Et utvalg illustratører, grafisk designere, kollektiver og agentbyråer dannet en svært dynamisk festivalopplevelse hvor man ble oppfordret til å ta del i aktørenes fantasifulle verden.

Med en gang man kom inn ble man presentert for PickMeUp Selects; en gjeng håndplukkede og ferske kreatører som er spådd en lysende fremtid av etablerte folk i bransjen. Flere av arbeidene de stilte ut var personlige og basert på egne ideer, og man kunne se tendenser til nye veier der blyantlinjene mellom illustrasjon, grafisk design og kunst viskes ut. Dette var også et tema som ble tatt opp under selve festivalen. Crowd Talks kjørte blant annet paneldebatt der det ble diskutert illustrasjonens inntog i galleriet.

IMG_5146
IMG_5121
IMG_5160

Animaux Circus, et designstudio fra London, ga publikum en smakebit av deres hverdag. Studioet jobber ofte med store format og deres ekspressive og saturerte illustrasjoner brukes til murals, skilt og diverse utsmykningsoppdrag. Publikum ble invitert til å selv male på skilt med motiver laget av Animaux Circus. Skiltene var frest ut av tre og for en liten pris fikk man ta med seg et hjem. Det ga også en god mulighet til og ta en prat med menneskene bak kollektivet.

IMG_5333
WMG_MURAL1_3_1150
Bildet over er hentet fra Animaux Circus sin hjemmeside.

Boblet over av entusiasme
Man kan ofte tro at illustrasjon har en vanskelig tid i møte, med det var det ingen antydning til på PickMeUp. Tvert i mot! Faget ble hyllet av både publikum og aktører. Dette gjorde at man gikk i fra festivalen fylt med en lyst til å skape og utvide egne horisonter.

Siste stopp før man gikk ut var butikken. Her hadde man muligheten til å plukke med seg spennende bøker som både kunne gi inspirasjon og økt kompetanse i faget. Posen ble full og lommeboka tom, og jeg var væpnet til pennespissen med ny lyst og iver.

DSC03972
DSC03983
DSC03970

PickMeUp er absolutt verdt et besøk. Du rekker å se det meste i løpet av én dag, men med daglige workshops og eventer kan man helt fint bruke lengere tid der. Dessuten er prisen på et festivalpass snaue 200kr, og da er ikke det mye å lure på.

Under ser du en liten D.I.Y., lofi -vibefilm som viser litt av det PickMeUp hadde å by på i 2014.
Musikk: Miami Slice – Feel the Beat.

 
Omsider vendte jeg snuten ut, glad og fornøyd, det hadde det blitt kveld og sola hang lavt over Themsen…

Legg inn en kommentar