
VISIBILITY 2014 – En oppsummering
Tidligere i høst arrangerte Kunst- og Designhøgskolen i Bergen (KHiB) Visibility – The International Illustration Venue 2014. Med seminaret ønsket de å bidra til den faglige og akademiske debatten om illustrasjonsfagets fremtid nasjonalt og internasjonalt. Grafill og Grafill Illustrasjon stilte som sponsorer og bidro til at dette ambisiøse prosjektet fikk se dagens lys.
I løpet av tre dager ønsket seminaret og ta opp tema som:
- Kan illustrasjon brukes som et aktivistverktøy? Vi utforsker skiftet fra tekst til bilde i visuell kultur og ser på hvordan bilder og visuelle tegn kan brukes til å skape debatt.
- Etter introduksjonen av grafiske romaner og skjermbasert animasjon kan illustratører nå finne nye arenaer for sine personlig uttrykk og meninger? Og er det et grenseland mellom kunst og illustrasjon?
- Formidlingskanaler, animasjon og mediespesifikke uttrykk: i tillegg til foredrag blir det workshops, utstillinger, filmvisninger og kveldsprogram.
(hentet fra pressemelding)
Mandag. Illustrasjon – Grafisk Design
På programmet var en spennende miks av nasjonale og internasjonale foredragsholdere. Professor David Crow (Manchester School of Art), et av høydepunktene, fyrte av seminaret med en grundig gjennomgang av designhistorien frem til i dag.
Illustratør Steve Simpson (Irland) er kjent for sine ekspressive og komplekse illustrasjoner. På seminaret viste han eksempler på illustrativ pakkningsdesign og illustrerte strekkoder. Simpson illustrerer også tekst som gir et helhetlig uttrykk.
Dagen ble avsluttet med Lars Arrhenius (Stockholm). Arrhenius er kunstner og tar i bruk animasjon, musikk og humor til å kommentere det tragikomiske i samfunnet vårt. Han står også bak brettspillet Välkommen till samhället.
Musikkvideo: Infrastruktur
Tirsdag. Illustrasjon – Kunst
Seminarets desidert mest vellykkede dag startet med et hovedinnlegg av illustratør og kunstner Kate Bingaman-Burt (U.S.A.). Bingaman-Burt sitt arbeid dreier seg om forbrukersamfunnet og hvordan mennesket følelsesmessig stiller seg til dette. Bingaman-Burt produserer store mengder repotasjebaserte tegninger. Blant annet hadde hun, i 2004, opparbeidet seg en såpass stor kredittkortgjeld at hun bestemte seg for å tegne alle regninger til hele summen var tilbakebetalt. Prosjektet ble ferdig i 2010.
Foto: www.katebingamanburt.com
Illustratør Joanna Rubin Dranger (professor i illustrasjon Konstfack, Stockholm) pekte på det ansvaret som ligger hos illustratører når det gjelder bruk av stereotyper. Ved å bruke et normkritisk perspektiv kan illustratører utfordre stereotypene og skape debatt.
Illustrasjon: Emilie Mottet, www.emiliemottet.se
Redaktør Bjørn Hegard (Berlin) fortalte om hvordan Fukt Magasin ble til. Fukt er en publikasjon viet samtidstegning og ble startet i Trondheim i 1999. For tiden holder Fukt til i Belin og blir utgitt årlig rundt september.
Foto: www.fukt.de
Designbyrået LUSTlab (Nederland) avrundet dagen med en gjennomgang av en mengde imponerende prosjekter. LUSTlab ønsker å opprette linker mellom internett og det fysiske. Ved hjelp av avansert teknologi kommer de frem til tankevekkende løsninger man ikke trodde var mulig.
Video: www.lustlab.net
Fredag. Illustrasjon – Animasjon
Daniel Merlin Goodbrey (England) var først ut av to hovedinnlegg denne dagen. Goodbrey jobber med digitale tegneserier, såklate hypercomics, og underviser Narrative & Interactional Design på The Univeristy of Hertfordshire. Han står bak Tarquin, et flashscript som blir brukt til å produsere webbaserte tegneserier, og regnes som en pioneer innenfor feltet.
Foto: Skjermdump i fra Icarus Needs.
Det andre hovedinnlegget denne dagen var i regi av Mervyn Heard (England). Professor Heard har gitt ut bok om laterna magica, en av de tidligste formene for animasjon. Heard har studert teknikker brukt av de tidligste laterna- magicakunstnerene og holder nå egene forestillinger.
FOTO: Ukjent.
Illustratør Svein Størkesen (Oslo) er redaktør i forlaget Magikon. Størkesen ga oss et innblikk i hvordan det er å være et forholdsvis lite forlag i en jungel av bøker og forlagskjemper. Magikon jobber på en unik måte med å skreddersy illustratør og forfatter.
Foto: Grafill Illustrasjon
Andre foredragsholdere var: Pictogram-ME, Migrantas, Gerd Tinglum, Franziska Walther, Emma Rendel, Fredrik Rysjedal, Kristian Pedersen/Gasspedal animasjon og Tord Torpe.
Foto: Plakatutstilling på Bergen Kjøtt.
Foto: Workshop med Migrantas og Pictogram-ME.
Visibility siktet høyt og bøy på 3 dager med faglig påfyll. Dette ble innfridd. Listen av foredragsholdere var imponerende og Grafill Illustrasjon er spent på hvor ballen kastes videre!